С посещението в този уеб сайт, вие се съгласявате, да използваме бисквитки, за да ви осигурим най-доброто изживяване...

ЗА СПЕШНИ СЛУЧАИ GSM: 0884 373 442

Тазобедрена и лакътна дисплазия

Понеделник, 20. 03. 2017

    Тазобедрената и лакътната дисплазия (ТБД и ЛД) са термини,  използвани за специфични аномалии на развитието на костите, изграждащи тазобедрената и лакътната стави. Това са най-честите генетични заболявания при кучетата. Думата "Dysplasia" идва от старогръцки и се състои от две думи - "dys", означаващ "грешно, ненормално" и "plassein", означаващ "формирам, образувам".

   Дисплазията води до сериозни здравословни проблеми с тежки последствия за засегнатите животни, собствениците и развъдчиците на кучета. Тя е едно от най-често диагностицираните ортопедични заболявания, което почти винаги води до остеоартрит и остеоартроза.

  Това дегенеративно заболяване на ставите се характеризира със силна болка, куцота, намалена подвижност и невъзможност засегнатата става да функционира. Засегнатите животни предават дисплазията в потомството си, засилвайки тежестта му.

   Прогнозата при животни, навреме диагностицирани и лекувани е много по-добра от тези с вече развито заболяване (с остеоартроза). ТБД и ЛД се диагностицират правилно единствено посредством специфичен рентгенологичен преглед, съчетан с клинични изследвания (проба на Ортолани и др.)

  Експертите от FCI и WSAVA (Световна киноложка асоциация и Световна асоциация на лекарите на дребни животни) са разработили утвърдени методи и протокол за изследване и определяне на степента на дисплазия. Тазобедрените стави се оценяват като се преглеждат и измерват различните им анатомични структури и ъгли. Степените на ТБД са пет:

 

  • - "А" - Нормална става
  • - "В" - Гранична форма
  • - "С" - Лека форма
  • - "D" - Средна форма
  • - "Е" - Тежка форма на ТБД


     Лакътните стави се преглеждат по подобен начин и се разделят на 4 групи : 0 , 1 , 2 , 3 , като "0" е нормална, а "3" е тежка форма на ЛД.
    В повечето европейски държави има организации от ветеринарни ортопеди и рентгенолози, запознати и използващи тези протоколи за преглед. Тези организации от специалисти са приети от FCI и други организации (WSAVA, IWEG, FECAVA).
    Собствениците на кучета, които искат да бъдат прегледани по общоприетият метод, трябва да се свържат с ветеринарния си лекар, който ще им обясни същността на процедурата. Изследването винаги се прави под упойка. Собственикът трябва да донесе всички документи на животното. То трябва да е маркирано или преди или по време на прегледа. Собственикът гарантира идентичността на животното. Минималната възраст за издаване на официален сертификат е 12 месеца за повечето породи, но за някои може да бъде и 15 месеца. За кучетата, които в зряла възраст ще достигнат повече от 25 кг., контролна рентгенова снимка на 6 месечна възраст е силно препоръчителна. Това се прави с цел ранното диагностициране на заболяването и навременното му лечение, осигуряващо по-добър и по-дълъг живот за кучето.
    Ние Ви предлагаме професионално изследване и качествена диагностика в областта на тазобедрената и лакътната дисплазия, адекватни програми за профилактика и съвременни методи за лечение. На животните, изследвани в нашата клиника, се издава международен сертификат, удостоверяващ резултата от проведените изследвания. Ако имате нужда от допълнително информация, моля не се колебайте да се свържете с нас!

 

 

 

Връщане