С посещението в този уеб сайт, вие се съгласявате, да използваме бисквитки, за да ви осигурим най-доброто изживяване...

ЗА СПЕШНИ СЛУЧАИ GSM: 0884 373 442

Затлъстяване при кучето

Петък, 21. 04. 2017

В последно време наблюдаваме все повече пациенти в клиниката ни с наднормено тегло. Последният ни пациент беше Ник-болонка,

който при норма трябваше да тежи 6-7кг., а беше 11кг.Кучето беше развило диабет и сега цял живот ще трябва да е на инсулин. Много хора не обръщат внимание на това, че кучето им е по закръглено до момента, в който се появи някакъв по сериозен проблем. Това което съветваме да наблюдават стопаните е как се напипват ребрата. По принцип в зависимост и от породата, ребрата трябва ясно да се напипват.
За затлъстяването на любимеца ни сме виновни винаги Ние като негови стопани. Много често клиентите ни казват, че кучето се върти около тях когато се хранят на масата, съжaляват го и му дават ядене. Това е голяма грешка, защото освен че нашата храна не е подходяща за кучета, по този начин и даваме доста излишни калории към дневната дажба на любимеца ни. Трябва да имаме в предвид, че в дажбата на четириногите ни приятели не трябва да има сол (кучетата са чувствителни на сол), в повече сладко(инсулина при тях е в по ниско количество), мазнини и подправки като цяло. Също така много важно е да не се дава хляб на кучетата. В проучвания от последните години се установи, че ензимите които разграждат зърнените култури при кучето са в доста ниско ниво. Поради тази причина най високите класове храни нямат зърнени култури в състава си.
Заболяванията които се благоприятстват от затлъстяването при кучетата това са проблеми с пикочните пътища(камъни и инфекции), метаболитни нарушения (Хиперлипидемия, инсулинова резистентност), тумори на млечните жлези, кардиопулмонални заболявания(застойна сърдечна и пулмонална недостатъчност), ставни заболявания( Остеоартрит, интервертебрална дискова протрузия, руптура на кръстни връзки), заболявания на горните дихателни пътища.
Нашият съвет към стопаните е да си хранят любимците с качествена кучешка храна и да спазват стриктно дажбата за деня. Това е най лесния начин за стопанина, а и в същото време най здравословен за любимеца му.

Връщане