С посещението в този уеб сайт, вие се съгласявате, да използваме бисквитки, за да ви осигурим най-доброто изживяване...

ЗА СПЕШНИ СЛУЧАИ GSM: 0884 373 442

Ехинококоза

Петък, 28. 04. 2017

От както правим изследвания на копропроби в клиниката забелязваме, че доста от пациентите ни имат паразити и най-вече Ехинококоза.

Ехинококозата или така наречената “кучешка тения” е болест причинена от вид паразити, малки червейчета с размери от 3 до 9 мм., чийто цикъл на развитие протича първо в междинен гостоприемник (човек, селскостопански животни - овце, кози, едър рогат добитък, свине и др.), след това в краен (куче, вълк, чакал, лисица и др.)

Ехинококозата паразитира в червата на месоядните животни, където достига полова зрялост, отделяйки членчета с оплодени яйца, които биват изхвърляни в околната среда с фекалиите на крайния гостоприемник.

От там тревопасните животни, както и човекът, могат да се заразят, при контакт или хранене, поемайки яйца в стомашно-чревния си тракт. Ларвите от яйцата преминават през лигавицата на червата и по кръвен път, попадат в черния дроб и други органи. Установи ли се в чернодробната тъкан или в тази на другите органи: бял дроб, бъбреци, панкреас, далак, главен мозък, зародишът се обвива в капсула под формата на малко мехурче, което бавно нараства с времето. Така се получават ехинококовите кисти, в които са разположени, обгърнати от специфична ехинококова течност, т.нар. сколекси (глистните зародиши).
Когато диви или домашни кучета и диви месоядни животни, консумират вътрешни органи, в които има ехинококова киста, те се заразяват с ларвната форма, тя се развива като кучешка тения и цикълът започва отново.
Има няколко основни насоки за предпазване от този паразит:
- Първо и най важно е хигиената. Трябва да си мием ръцете преди всяко хранене както и винаги след като сме имали контакт с животни.
- Ако имаме домашен любимец трябва редовно да се обезпаразитява с качествени препарати. В клиниката препоръчваме обезпаразитяване на всеки два месеца с Drontal или Cestal. Също така препоръчваме и веднъж годишно да се прави копропроба.
- - Не трябва да се разхождат кучета и котки на детски площадки и места където по принцип играят деца.
- Щателно миене на всички зеленчуци и плодове преди тяхната консумация, с особено внимание към листните зеленчуци и ниско растящите.

 

 

 

Връщане