С посещението в този уеб сайт, вие се съгласявате, да използваме бисквитки, за да ви осигурим най-доброто изживяване...

ЗА СПЕШНИ СЛУЧАИ GSM: 0884 373 442

Спешна помощ

Клиниката работи с удължено работно време, след което има на разположение дежурен лекар на повикване, а при нужда се събира и екип за оказване на пълен обем от необходими интервенции и лечение.
Често срещани спешни състояния са:
   - разширен и превъртян стомах,
   - дистоция и трудно раждане - прибягва се към Цезарово сечение,
   - удар от кола - множество фрактури и гръдна травма,
   - паднали от висок етаж котки (т.нар. High-rise syndrome),
   - декомпенсирани пациенти със сърдечно заболяване - с белодробен оток или асцит,
   - остри алергични реакции,
   - много други.

Кога е спешно?

Като спешно може да се определи всяко състояние на Вашия любимец, което изисква незабaвна медицинска помощ. Това е състояние, което се развива бързо и забавянето на лечението му крие рискове за сериозни, а в някои случаи и фатални последствия.
   За съжаление в нашата практика често се цблъскваме със случаи, при които собствениците не дооценяват доколко е сериозно състоянието на техните любимци и се забавят в търсенето на професионална медицинска помощ. Понякога всичко е въпрос на минути или часове!
Тук сме направили крaтко обобщение на състоянията, при които трябва да потърсите незабавно медицинска помощ:
   - Силно кръвотечение (артериално),
   - Превъртане и разширение на стомаха (т.нар. GDV– Gastric Dilatation Volvulus) – състояние, характерно за едрите породи кучета. Започва обикновено с неуспешни опити за повръщане, изключително бързо влошаване на общото състояние - кучето пада на земята и не може да се изправи, поради развилия се шок. Коремът му бързо се издува като достига неестествено големи размери.  
   - Анафилаксия (свръхчувствителност от алергичен произход) – това е животозастрашаваща алергична реакция! Причината за това състояние често са жилещи насекоми или прилагането на лекарства (предимно инжективно).
   - Трудно дишане и задух (диспнея) - такива, които не отминават в рамките на няколко минути. Не губете време, а веднага потърсете помощ, особено ако езика на любимеца Ви има син оттенък (цианоза) и той диша с отворена уста!
   - Травматични състояния от различен произход – в градска среда това са най-често котки, паднали от високо, огнестрелни рани, кучета, блъснати отавтомобили и т.н.
   - Невъзможност на Вашия любимец да уринира - много често състояние при мъжките котараци, поради така наречения котешки урологичен синдром.
   Признаци: котаракът стои над котешката тоалетна и прави опити за уриниране, възможно е да отделя малко количество кървава урина, спира да се храни, повръща, показва признаци на болка. След 24 часа започва да се развива уремия, която е животозастрашаваща!
   - Тежки неврологични признаци – коматозно състояние или гърчове.
При гърчовете има силна двигателна активност – крайниците се движат неконтролируемо, излиза пяна от устата, пациентът не е в съзнание. Продължителност на гърча над 30 мин крие риск от мозъчен оток.
   - Отравяния - ако се съмнявате, че любимецът Ви е погълнал отрова (в някои случаи големи количества лекарства), доведете го веднага. Най-ефективна е терапията до 1-2 часа след поглъщането.
   - Проблеми с раждането - животното се опитва да роди, но не може.
Напъни по дълги от 30 мин., при които няма излизане на плод, липса на напъни повече от два часа след раждане на плод, ненормални вагинални изтечения – гнойни, кървави, лошо миришещи, лошо общо състояние на майката (слабост) са индикации да потърсите спешна компетентна помощ.
   - Топлинен и слънчев удар – често в резултат от оставяне на домашния любимец в кола при затворени прозорци. В топло време за няколко минути температурата достига 60 градуса! Признаците са неврологични.
   - Многократно повръщане, съчетано с бързо влошаване на общотосъстояние (признаци на отпадналост, неадекватност). 

 

 

 

 

Връщане